Posibilitatea de a merge la facultate chiar daca nu ai luat examenul de bacalaureat

Absolventii care nu au luat Bacalaureatul si care au terminat liceul cu cel putin nota 7 “au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor” de facultate. Prevederea face parte dintr-un proiect de lege depus marti la Camera Deputatilor de social-democratii Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu si Titus Corlatean. Potrivit documentului, anul pregatitor poate fi “echivalat total” cu anul I de facultate, daca absolventii iau BAC-ul.

Initiatorii motiveaza amendarea Legii Educatiei Nationale prin “rezultatele examenului de bacalaureat din anul 2011″ care “au adus in situatia de debusolare circa 100.000 de absolventi de liceu”. Despre acest proiect a mai scris si Gandul.

Prevederile proiectului de lege:
- Absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de absolvire cel putin nota 7 care nu au promovat examenul de Bacalaureat au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate, si programei de bacalaureat.
- Senatul universitar stabileste conditiile de inscriere si de finantare a studiilor in anul pregatitor.
Absolventii anului pregatitor care promoveaza si examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea totala sau partiala a studiilor efectuate in anul I al programului de licenta si pot continua studiile, in conditiile stabilite de senatul universitatii.
- Absolventii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat beneficiaza de finantare in scolile postliceale de stat, organizate in reteaua MECTS.
- Statul sustine financiar absolventii de liceu care se incadreaza in prevederile aliniatului 1 – adica “Absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de absolvire cel putin nota 7 care nu au promovat examenul de Bacalaureat au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate, si programei de bacalaureat” – cu o finantare corespunzatoare, cel putin la nivelul ajutorului de somaj.

 HotNews.RO

Imparte:
Comentarii 0

Nu sunt comentarii.