De ce iau foc padurile?

De ce iau foc pădurile?

Nu e greu să izbucnească un foc atunci când plantele sunt pârjolite de o vară fierbinte şi secetoasă.

Un trăsnet poate uneori să aprindă un copac uscat, dar cele mai multe incedii de pădure sunt provocate de neglijenţa oamenilor - de exemplu de  aruncarea unui chibrit nestins bine.

Focul se poate extinde pe un kilometru de pădure într-o oră, iar incediile scăpate de sub control pot devasta mii de hectare de teren.

» Chiar dacă încendiile pot fi dăunătoare, unele plante au nevoie de ele pentru a se înmulţii. Banksia este o plantă din regiunile cu tufişuri ale Australiei, ale cărei teci cu seminţe rămân bine închise până când un incendiu determină deschiderea lor.

» Încendiile care au devastat pădurile din Indonezia mai multe luni în 1997 au creat un strat sufocant de fum deasupra unei mari părţi din Asia de Sud-Est.

Imparte:
Comentarii 1
Adaugat de alin pe data 29 August 2011 - 17:17

CITESTE SI ALTE ARTICOLE DIN ENCICLOPEDIE

 • Pamantul este rotund?
  Pământul este rotund? Dacă ai fi un astronaut plutind în spaţiu, ai vedea Pământul ca o gigantică minge. Totuşi, Pământul nu este perfect rotund. Seamănă cu un balon turit uşor la partea superioară şi la cea inferioară, şi puţin mai umflat la mijloc.
 • Cand au aparut primele flori ?
  Plantele cu flori n-au aparut decat acum 140 milioane de ani , asa ca numai speciile mai recente de dinozauri le-au vazut si le-au mirosit.Doi dintre primii arbori care au inflorit si au avut fructe au fost magnolia si smochinul. Dinozaurii cu cioc de rata erau erbivori blanzi , care au evoluat dupa aparitia plantelor cu flori.
 • Cand au fost elefantii mici ca purecii ?
  Elefantii au trecut prin tot felul de etape ciudate si interesante inainte de a evolua in animalele pe care le cunoastem azi.Cand a aparut , acum 40 milioane de ani Moeritherium a fost unul dintre primi elefanti inalt de numai 60 centimetri. Cand au aparut caii acuma 50 milioane de ani , erau si ei micuti.Hyracotherium avea degete , nu copite si era de marimea unei pisici inalt ca
 • De ce au fost importante plantele preistorice?
  Aparita plantelor de uscat insemna ca exista destula mancare si pentru evolutia animalelor de uscat.Printre primele animale care s-au hranit cu plante au fost gazele mici si niste insecte precum colembolele. Toate animalele au nevoie de oxigen pentru a trai.Fiindca planetele energia Soarelui ca sa transforme dioxidul de carbon in
 • Oamenii din era glaciara locuiau in pesteri ?
  Locuiau in pesteri , daca le puteai gasi , dar construiau si colibe din crengi sau din oase si colti de mamut, acoperite cu piei de animale.