De ce iau foc padurile?

De ce iau foc pădurile?

Nu e greu să izbucnească un foc atunci când plantele sunt pârjolite de o vară fierbinte şi secetoasă.

Un trăsnet poate uneori să aprindă un copac uscat, dar cele mai multe incedii de pădure sunt provocate de neglijenţa oamenilor - de exemplu de  aruncarea unui chibrit nestins bine.

Focul se poate extinde pe un kilometru de pădure într-o oră, iar incediile scăpate de sub control pot devasta mii de hectare de teren.

» Chiar dacă încendiile pot fi dăunătoare, unele plante au nevoie de ele pentru a se înmulţii. Banksia este o plantă din regiunile cu tufişuri ale Australiei, ale cărei teci cu seminţe rămân bine închise până când un incendiu determină deschiderea lor.

» Încendiile care au devastat pădurile din Indonezia mai multe luni în 1997 au creat un strat sufocant de fum deasupra unei mari părţi din Asia de Sud-Est.

Imparte:
Comentarii 1
Adaugat de alin pe data 29 August 2011 - 17:17

CITESTE SI ALTE ARTICOLE DIN ENCICLOPEDIE

 • De unde au aparut pasarile ?
  Poate ca dinozaurii nu puteau zbura , dar savantii cred ca pasarile au evoluat din dinozauri , nu din pterozauri.Cel mai vechi zburator cu pene cunoscut a fost Archaeopterx. A trait acuma 145 milioane de ani si savantii cred ca a fost o " dino-pasare" jumatate dinozaur si jumate pasare.
 • Ce este Universul?
  Ce este Universul? Universul este întreaga lume şi tot ce este înafara ei. Universul cuprinde toate stelele şi planetele şi animalele, pe mine şi pe tine - totul. »
 • Oamenii din era glaciara locuiau in pesteri ?
  Locuiau in pesteri , daca le puteai gasi , dar construiau si colibe din crengi sau din oase si colti de mamut, acoperite cu piei de animale.
 • Cand au devenit oamenii indemanatici ?
  Homo habilis insemna "om indemanatic". Acesti stramosi ai omului au capatat acest nume fiindca probabil , au folosit cei dintai uneltele. Au trait acuma 2 milioane de ani si uneltele lor erau simple pietre.
 • De ce iau foc padurile?
  De ce iau foc pădurile? Nu e greu să izbucnească un foc atunci când plantele sunt pârjolite de o vară fierbinte şi secetoasă. Un trăsnet poate uneori să aprindă un copac uscat, dar cele mai multe incedii de pădure sunt provocate de neglijen