De ce iau foc padurile?

De ce iau foc pădurile?

Nu e greu să izbucnească un foc atunci când plantele sunt pârjolite de o vară fierbinte şi secetoasă.

Un trăsnet poate uneori să aprindă un copac uscat, dar cele mai multe incedii de pădure sunt provocate de neglijenţa oamenilor - de exemplu de  aruncarea unui chibrit nestins bine.

Focul se poate extinde pe un kilometru de pădure într-o oră, iar incediile scăpate de sub control pot devasta mii de hectare de teren.

» Chiar dacă încendiile pot fi dăunătoare, unele plante au nevoie de ele pentru a se înmulţii. Banksia este o plantă din regiunile cu tufişuri ale Australiei, ale cărei teci cu seminţe rămân bine închise până când un incendiu determină deschiderea lor.

» Încendiile care au devastat pădurile din Indonezia mai multe luni în 1997 au creat un strat sufocant de fum deasupra unei mari părţi din Asia de Sud-Est.

Imparte:
Comentarii 1
Adaugat de alin pe data 29 August 2011 - 17:17

CITESTE SI ALTE ARTICOLE DIN ENCICLOPEDIE

 • Ce erau scorpionii marini?
  Scorpionii marini erau vanatori aprigi si aveau gheare cu carlige pentru prinderea hranei.Au trait pe vremea primilor rechini si erau lungi de 2 metri.Nu aveau sira spinarii ci erau acoperiti de un exoschelet ca o cochilie.
 • Care este diferenta dintre rechini si delfini?
  Care este diferenta dintre rechini si delfini? Cu toate că rechinii şi delfinii par asemănători, fac parte din două grupuri foarte diferite de animale. Rechinii sunt un fel de peşti, dar delfinii aparţin unui alt grup, cel al mamiferelor. » Tu nu seme
 • Ce este o planta?
  Ce este o plantă? Plantele sunt fiinţe vii. Există plante de toate formele şi mărimile, de la plante acvatice minuscule la arbori cu înălţimi impunătoare. Plantele diferă de animale printr-un aspect foarte important: îşi pot produce singure hrana cu ajutorul lşumini
 • Cand au aparut primele flori ?
  Plantele cu flori n-au aparut decat acum 140 milioane de ani , asa ca numai speciile mai recente de dinozauri le-au vazut si le-au mirosit.Doi dintre primii arbori care au inflorit si au avut fructe au fost magnolia si smochinul. Dinozaurii cu cioc de rata erau erbivori blanzi , care au evoluat dupa aparitia plantelor cu flori.
 • De unde stim ca au murit toti dinozaurii ?
  Vanatorii de fosile n-au gasit nimic care sa arate ca vreun dinozaurar mai fi trait in ultimele 65 de milioane de ani nici oase fosile , nici urme fosile, nimic.Toti dinozaurii au disparut acuma 65 de milioane de ani o data cu toti pterozaurii si majoritatea reptilelor  marine. Savantii n-au gasit fosile in ultimele 65 milioane de ani. Peste jumatate din toate timp