Cum aflam despre viata din preistorie

Cum aflam despre viaţa din preistorie?

Oamenii  care studiază viaţa din preistorie lucrează ca detectivi, combinând indicii din fosile -resturi petrificate (care au căpătat aspect de piatră) de animale şi plante dispărute cu milioane de ani în urmă.

Multe fosile s-au format după ce planta sau animalul mort s-au lăsat pe fundul unui râu, al unui lac sau al unei mări şi au fost acoperite de straturi de nisip sau mâl.

În milioane de ani, nisipul şi mâlul s-au întărit, transformându-se în piatră, iar animalul sau planta îngropate înăuntru au devenit fosile.

DICŢIONAR:

FOSIL = Rest sau urmă a unui animal sau a unei plante dintr-o epocă geologică anterioară celei actuale, conservată în straturile pământului.

PREISTORIE = Perioadă din istoria omenirii de la originea omului până la apariția primelor documente scrise

PETRIFICAT = Care a căpătat aspect de piatră, care a fost prefăcut în piatră

Imparte:
Comentarii 0

Nu sunt comentarii.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE DIN ENCICLOPEDIE

 • Au stapanit dinozaurii oceanele ?
  Dinozaurii au fost animale de uscat; alte reptile au stapanit marile in cel timp.Unele dintre acele reptile marine semanau totusi cu dinozaturii. Elasmosaurus avea gatul lung , la fel ca Brachiosaurus. Masurand peste 15 metri de la bot la coada , Liopleuridon era lung ca un autobuz.
 • Au stapanit dinozaurii cerul ?
  Dinozaurii nu aveau aripi pentru zbor.Alte reptile, numite pterozauri, au fost stapanii cerului in epoca dinozaurilor.Pterozaurii aveau diverse forme si marimi dar toti aveau aripi.Quetzalcoatlus era cel mai mare; cu avengura aripilor de 12 metri , era cat un avion mic. Savantii au gasit fosile care arata ca unii pterozauri aveau corpul imbanit , ca liliecii de azi.
 • Cand a început Universul?
  Când a început Universul? Mulţi astronomi cred că tot ce este acum în Univers era odată strâns într-un mic bulgăre. Apo, acum 15 miliarde de ani, s-a produs o explozie uriaşă pe care astronomii au numit-o Big Bang. »
 • De ce scoteau pestii capetele deasupra apei ?
  Cei mai multi pesti luau oxigenul din apa prin branhii. Dupa ce au aparut plantele  de uscat s-a intamplat insa ceva ciudat unor pesti li s-au dezvoltat plamani pentru a respira aer.Savantii  ii numesc dipnoi si cred c-au evoluat fiindca nu exista suficient oxigen in randurile si lacurile putin adanci in care traiau. Clima se incazise mult cand au dipnoii
 • De ce le-au cresut picioare pestilor ?
  unor pesti nu le-au crescut numai plamani , ci  aripioarele au devenit picioare si ei au evoluat inanimale pe uscat! Primele animale patrupede , Acanthostega si Ichthyostega , au aparut acuma 370 milioane de ani . Ele stateau mai mult in apa , dar se puteau tari si pe uscat. Diplocaulus a fost un prim amfibian bizar , cu capul ca un bumerang,